Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Telecast előadás (2017. február) - 4. rész

Kérdés: A guru hogyan tud hatni a tanítvány egójára?
Válasz: A szatgurut úgy is nevezik, hogy egó evő. Az első, amit egy szatguru tesz, hogy megeszi a te egódat. S minél közelebb megyünk a tűzhöz, annál több forróságot, meleget kell elviselnünk. Kétélű dolog, mert egyrészt nem könnyű a kapcsolódás a szatguruhoz, nem lehet elrejteni előle semmit sem, mert az egó előbb vagy utóbb elő fog jönni, bele fog ütközni, és mint egy léggömb ki fog pukkadni. Jobb nem tettetni, nem úgy tenni, mintha. Az egó nem rossz, mert hogyha pozitív dolgokra használjuk, az jó, de a tettetés, hogy én ilyen vagyok, én olyan vagyok, tehát úgy tenni, mintha mások lennénk nem jó. A legrosszabb, ha az ember a guru előtt teszi ezt, és az ember az egóját megmutatja a mesternek.

Bővebben...
 
Telecast előadás (2017. február) - 3. rész

Kérdés: Hogyan tudjuk az utat az életünkben mindig frissen tartani?
Válasz: Az ember néha megáll, s akkor úgy tűnik, hogy egy kicsit leblokkol. Ha az életmódotok spirituális, illetve szattvikus, akkor nem kell aggódni.
Van egy dal, Mírá, egy misztikus éneke. Azt jelenti, hogy sjámot lélegzek be. (Sjám Krishna egy neve.) Sjámra gondolok, úgy élek, akkor hol van hely más számára?

Bővebben...
 
Telecast előadás (2017. február) - 2. rész

Egy ember haldoklott, de nem akart meghalni. Nem tudta merre kell mennie, egy Siva templomot talált. Bement a templomba, hogy menedéket találjon ott. Leborult Siva elé, és a halál nem tudott mit tenni, kívül maradt a templomon. Nem tudott bemenni a templomba, mert az teljesen Sivának a fennhatósága alatt állt, és a halálnak nem volt oda belépése. Lényeg, hogyha az ember Siva principium alatt van, abban van, akkor védelem alatt áll. Ezért választotta Svámiji a legszebb jelképet, Sivát, hogy az Egyesült Államokban építendő szentélyben felállítsák a szobrát. Remélhetőleg a Béke temploma (Sanctuary for Peace) a jővőben meg fog épülni, remélhetőleg az emberek a jővőben nem felejtik el, hogy mi ez a kép, amit létrehozni szeretnének. Siva koncepciója nagyon valódi és halhatatlan. Nagyon sok történet él Siváról, Párvatíról, Umáról. Sivának rengeteg megnyilvánulása, shakti megnyilvánulása van: Uma, Szatí, Párvatí, Gori, Durgá, Kálí.

Bővebben...
 
Telecast előadás (2017. február) - 1. rész

Most ünnepeltük Mahasivaratrit, különleges és egyedi ez az ünnep. Siva az élet, a fenntartó és a halál. Három principiumot képvisel Siva: az élet, az élet megélése, és a feloszlás. Érdekes, hogy Siva az életen és a halálon is túl van. Svámbu Siva (szószerinti fordításban: sva és amba, azaz aki saját magának az anyja) létezésének kifejezése, annyit jelent, hogy önmagát létrehozó, önmaga született, önmaga megnyilvánult, önmaga által megjelenő.

Bővebben...
 
Szudáma története

Amit még el kell mondanom, az Szudáma gyönyörű története. Krishna barátja volt, és együtt tanultak, de Szudáma csalt, becsapta Krishnát. Szudáma azt gondolta, hogy Krishna olyan, mint bármilyen más ember. Nem értette meg, hogy Krishna egy isteni inkarnáció, a legfelsőbb lény, isten, aki emberi formában született le, és a lílát játszotta. Azt tudta Szudáma, hogy Krishna különleges, de nem vette észre, hogy ennyire.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in