Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Fájó igazság
Kérdés: Ha az igazat megmondva valakinek fájdalmat okozunk, ilyenkor mit tegyünk?
Svamiji: Van egy védikus mantra ehhez a kérdéshez. Ez a vers azt jelenti: mondd az igazat kedvesen, ne keménységgel, de nem szabad feláldoznunk az igazságot. És van pár ember, aki ahelyett, hogy az igazságot elmondaná, inkább hallgat, mert úgy gondolja, ha az igazságot elmondaná, azzal valami rosszat, kellemetlenséget okozna. A célját nem érné el úgysem, akkor inkább nem mond semmit. Nem akar hazudni, inkább hallgat. Ha az igazság nagyon kellemetlen és nagyon sok konfliktust okozna, akkor az ember nem beszél, nem mond semmit sem, mert az egész célját nem érné el az igazság elmondásával. Ez egy másik vers volt.
Bővebben...
 
Lépj magasabb szintre!

A gurutól mindenki azt kapja, amit képes megérteni, befogadni. Ő olyan, mint a Nap. A Nap kibocsátja az energiáját és melegségét, de az egyéntől függ, hogy mennyit vesz fel belőle, hogy milyen fejlődést eredményez, fizikait, elmebelit, vagy mélyebb spirituális fejlődést. Annak érdekében, hogy a gurutól újat kapjunk, ahhoz ki kell üríteni magunkat, éppen úgy, mint a kancsót.

Bővebben...
 
A jógikról

Kérdés: Vannak olyan jógik, akik képesek arra, hogy elemi állapotban lévő aranyat, ezüstöt, higanyt magukhoz vegyenek, és ebből energiát nyerjenek. Hogyan mutatható ki, hogy az energiáját ezekből az elemekből nyeri és nem ürül ki?
Válasz: A jógi önmagának tudja kimutatni ezt, ő önmagában érzi, tapasztalat útján győződik meg róla, hogy felvette a különböző anyagokat, vagy sem. Természetesen nem tudja műszerrel kimutatni, mert az túlnőtt a műszeres tudományon. Itt van a határ, amely elválasztja a jóga orvostudományát a modern orvostudománytól. A műszeres tudományok ugyanis nem tudnak elképzelni folyamatokat, melyek nem mérhetők. Amilyen folyamat nem mérhető műszerekkel, annak a valódiságában kételkednek.

Bővebben...
 
Isten eledele

Kérdés: Csak akkor tudhatunk meg mindent, ha meghalunk, vagy még életünkben elérhetjük a megvilágosodást?
Svamiji: Nincsen olyan dolog, amely csak a halál után történhet meg. A megvilágosodás megtörténhet most, de sok-sok élet után is. Nincs egy megadott időpont, ez a dolog másként működik. A megvilágosodást a menyasszonyhoz hasonlítják Indiában. Az ősi Indiában a nőknek megvolt a lehetőségük, hogy maguk válasszák a férjüket. Két-három ezer évvel ezelőtt Indiában a házasságra készülő fiatalemberek sorban álltak. A leány virágfüzérrel a kezében elsétált előttük és a neki tetsző ember nyakába tette a füzért, így ő lett a párja. Ma már ez nem így történik Indiában, a régi hagyományok új, vagy európai szokásokkal keveredtek az angol hódoltság révén. A dzsungelben élő törzsek még ápolják a régi hagyományokat, ott létezik még ez a szokás. Tehát az allegóriában: a menyasszony a fiatal nő a virágfüzérrel az atma, a megvilágosodás szimbóluma. A vőlegény a törekvő megjelenítője.

Bővebben...
 
Bölcsek bölcse

Ha valaki felelős azért, hogy a természetben valamely faj, vagy ember elpusztul, kipusztul, akár esetleg növény vagy állat, akkor a természet törvényéből kifolyóan, karmikusan neki is át kell élnie a kipusztulás folyamatát. Ugyanakkor összességében senki sem tudja a természetet elpusztítani. Ha például kivágunk egy fát, mégha gyökerestől is szedjük ki teljesen a földből, akkor azért annak a fának van magja valahol. Valamikor, valahol, amikor annak az ideje és lehetősége eljön, akkor az a mag kihajt és fát növeszt. De ha az emberiség, az ember felelős azért, hogy kipusztulnak a növények, vagy bizonyos állatfajok, akkor a legnagyobb veszteséget maga az emberiség szenvedi majd el, hiszen a természet legnagyobb haszonélvezői az emberek. Amikor a környezetet szennyezik az emberek, akkor nem értik, nem érzik, hogy saját magukat pusztítják el. Saját maguk alatt vágják a fát. Ez a karma törvényének az érvényrejutása. Olyan, mint egy bumeráng, amely visszaszáll az eldobójához és ledönti a talpáról. Így jár az, aki bármit is tesz a természet ellen.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in