Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Anyagi és szellemi értékek

A Purnatirth Jógaközpont alkalmas arra, hogy az embereknek tudást nyújtson. Itt mindenkinek az adakozása arra kell, hogy egy olyan platformot tudjunk teremteni, ahol mások is kaphatnak instrukciót, ötleteket a fejlődéshez. Én inkább humanitárius és szellemi alapokon szoktam beszélni, nem pedig másból kiindulva. Ha az anyagi síkból indulnék ki, akkor nem hinném, hogy lenne valaki, aki ezt megengedhetné magának.
A világi egyetemeken senki sem tudja megengedni magának, hogy az óradíjamat kifizesse. Ha az ember a szellemi szinten akar díjszabást hozni, akkor a történet egészen más. A szellemi szint nagyon-nagyon drága. S milyen drága? Kabir ezt mondja: „Ha egy igazi gurut találsz, add neki a fejedet, és akkor még nagyon olcsó voltál, volt.”

Bővebben...
 
Kommunikációs utak

Meg kell mindenkinek találnia a maga útját a másik emberhez, hogy hogyan tud vele kommunikálni. Úgy tűnik, mindannyian nagyon komplikáltak vagyunk. Nem érti meg mindenképpen egymást két olyan ember, akik 50 éve élnek együtt, egy nyelvet beszélnek, együtt esznek, isznak, egy csomó dolgot együtt csinálnak, és mégsem értik meg egymást. Sőt, nagyon távol vannak egymástól. Ezért nagyon fontos a valódi kommunikáció.
Persze most nem a beszélt nyelvekről beszélünk. Van egy baba Indiában, akit úgy neveznek, Mauni Baba, a Hallgatag baba. Néha elutazik az Egyesült Államokba, de mindenkivel kommunikál valahogy. Nagyon sokszor megfigyelhetjük, hogy minél kevesebbet beszélünk, annál erőteljesebbekké válunk. A belső, a finom síkon végbemenő kommunikáció nagyon hatalmas és erőteljes.

Bővebben...
 
Fájó igazság
Kérdés: Ha az igazat megmondva valakinek fájdalmat okozunk, ilyenkor mit tegyünk?
Svamiji: Van egy védikus mantra ehhez a kérdéshez. Ez a vers azt jelenti: mondd az igazat kedvesen, ne keménységgel, de nem szabad feláldoznunk az igazságot. És van pár ember, aki ahelyett, hogy az igazságot elmondaná, inkább hallgat, mert úgy gondolja, ha az igazságot elmondaná, azzal valami rosszat, kellemetlenséget okozna. A célját nem érné el úgysem, akkor inkább nem mond semmit. Nem akar hazudni, inkább hallgat. Ha az igazság nagyon kellemetlen és nagyon sok konfliktust okozna, akkor az ember nem beszél, nem mond semmit sem, mert az egész célját nem érné el az igazság elmondásával. Ez egy másik vers volt.
Bővebben...
 
Lépj magasabb szintre!

A gurutól mindenki azt kapja, amit képes megérteni, befogadni. Ő olyan, mint a Nap. A Nap kibocsátja az energiáját és melegségét, de az egyéntől függ, hogy mennyit vesz fel belőle, hogy milyen fejlődést eredményez, fizikait, elmebelit, vagy mélyebb spirituális fejlődést. Annak érdekében, hogy a gurutól újat kapjunk, ahhoz ki kell üríteni magunkat, éppen úgy, mint a kancsót.

Bővebben...
 
A jógikról

Kérdés: Vannak olyan jógik, akik képesek arra, hogy elemi állapotban lévő aranyat, ezüstöt, higanyt magukhoz vegyenek, és ebből energiát nyerjenek. Hogyan mutatható ki, hogy az energiáját ezekből az elemekből nyeri és nem ürül ki?
Válasz: A jógi önmagának tudja kimutatni ezt, ő önmagában érzi, tapasztalat útján győződik meg róla, hogy felvette a különböző anyagokat, vagy sem. Természetesen nem tudja műszerrel kimutatni, mert az túlnőtt a műszeres tudományon. Itt van a határ, amely elválasztja a jóga orvostudományát a modern orvostudománytól. A műszeres tudományok ugyanis nem tudnak elképzelni folyamatokat, melyek nem mérhetők. Amilyen folyamat nem mérhető műszerekkel, annak a valódiságában kételkednek.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in