Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Igaz barátság 1.

A teremtés elején Síva, akit önteremtőnek neveznek, egy picike dobon játszott és táncolt. Néha lehet látnunk, hogy a kezén ábrázolják a kicsi dobot. Sívának mennyei tánca volt és a dobjából 14 hang jött elő. Ebből a 14 hangból jött létre a 14 betű, így kezdődött a szanszkrit nyelv. Sívát tartják a művészetek, zene és egyebek megteremtőjének. Amikor zenei fesztivál van Indiában, akkor két istenségnek tisztelegnek, egyik Síva a másik pedig Szaraszvati, a tanulás istennője. A tanulás istennőjének hangszere a vina, ezzel ábrázolják. Minden tudásnak és tanulásnak az istennője, úgy tartják és minden művészetnek és minden kreativitásnak. Mert különben Sívától erednek a dolgok, Síva volt először és Szaraszvati később.

Bővebben...
 
A Gangesz 2.

Indiában volt egy király, akinek az összes ősét megátkozták és azt mondták, hogy amíg a Gangeszt ide nem hozzák, addig nem lehet megtisztítani az ősét. Bramhának tapaszját végzett és mindez Bramhának kedves volt, meghallgatta a király kérését.
- Odaviszem a Gangeszt. De ki fogja tartani? – kérdezte.  – Mert, ha elengedem a Gangeszt, akkor az egész Föld el fog pusztulni. Valakinek tartania kell.

Bővebben...
 
A Gangesz 1.

A hagyományos tanítási módszer, amikor a tanítvány tanul a mestertől, akkor a Gangesz partján ülnek egy fa alatt. Volt egy szvámi, Sivananda Sarasvati. Dél-Indiában volt orvos. Abbahagyta a sikeres orvoslását, lemondott mindenről, elment Rishikesbe, tapasztját végzett egy fa alatt a Gangesz mentén. Megvilágosodott és megalapította a Sivananda ashramot, ahonnan nagyon sok jó tanító és tanítvány kikerült. Egyszer a Svamijival együtt voltak a Gangesz mentén tapaszját végeztek a Himalájában 1954-ben. A Jóga vedanta elvű akadémiát hozta létre. Az erdőben alapították meg, a mesternek a hagyományos tanítási módja a fa alatt van.

Bővebben...
 
Spirituális biztosítás

Amikor Svamiji utazik a világban, és hotelban száll meg, akkor két kérdése van mindig: ki tudja-e nyitni az ablakot és tud-e sétálni valahol. A friss levegő olyan, mint a szabadság. A természetben való sétálás szintén a szabadság jelképe. Vannak emberek, akik a szabad levegőn alszanak, a föld az ágyuk, a csillagos ég a tető. Próbáltuk már valaha éjszaka kint aludni és nézni a csillagokat? Nagyon érdekes és szokatlan élmény, hogy az ember fekszik és nézi a csillagokat, az összes csillagot és a Holdat is láthatja. A házak olyanok, mint a zárt egységek, bezárnak minket. Olyan, mint a szellemünk, a lelkünk is be van zárva a testünkbe, szinte csapdában van. Néha valakinek nehezére esik, hogy a testüket elengedjék.

Bővebben...
 
A szépet látni 2.

Buddha ment a tanítványával, Anandaval. Beléptek egy királyságba, amit egy királynő uralt. Amikor ez a királynő még csak hercegnő volt, akkor Buddhához szeretett volna hozzámenni, de Buddhát nem érdekelte a házasság. Buddha megnősült, akkoriban több feleség volt megengedve. Asódharával házasodott, ez egy megrendezett házasság volt, Rahul volt a fia és Rahul születésekor Buddha elment. Tehát hozzá akart menni, amikor Buddha még herceg volt. És miután Buddhát nem érdekelte a házasság, az ajánlatot visszautasította. Később a hercegnő apja meghalt, akkor ő lett a királynő. Amikor megtudta, hogy Buddha az ő királyságán megy át, annyira dühös volt Buddhára, hogy őt visszautasította annakidején. Nagyon veszélyes a nők szidalma…

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in