Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Shíva hónapja

A Shravan, vagy Szávana hónapot Shívának alánják.  Ekkor eresztette el a Gangá vizét a Himáljára KaiIásza hegyből, az Óceán forróságának segítségével felhővé alakul a víz, elmegy a Himalájyába és a vízrégióból elengedi a Gangát. Ezt nevezik kozmikus Abhisékának. Ez a természet ereje, ez a Prakriti. A Hara Hara Ganga mantra nagyon fontos, mert Shíva nélkül a Ganga folyó sincsen. Meg kell fürdeni ilyenkor a Gangában és Shívára kell gondolni, ez a Gangának és Shívának a koncepciója.  Ilyenkor sok ember vizet visz a Gangából a Shíva templomokba és elvégzik az „abhishékán” szertartást. Már mindannyian végeztünk ilyent, amikor vizet öntünk valahová akkor a szertartással a Shíva elvet követjük.

Bővebben...
 
Bhagirat története

Bhagirathról beszéljünk ismét, aki nem csak a saját népét, hanem az egész emberiséget szerette volna felszabadítani. Tapaszját végzett, hogy a Shívának kedveskedjen azért, hogy Shíva kiengedje magából a Gangát.  Indra az Istenségek vezetője és főnöke által, a monszun havát Shívának ajánlották, amikor az Óceán vize megemelkedik és felhővé változik, ezt nevezik Shívának való felajánlásnak. Ha elmegy az ember a Shíva templomokba ott van a Shivalingam, ott látható ennek a jelképe. Az egész Shravan hónapot Shívának ajánlják, amikor a Ganga vizét eleresztette a Himalájából, a Kailash hegyből és az Óceán forróságának a segítségével felhővé alakult a víz, elmegy a Himalájába, és a vízrégióból elengedi a Gangát. Ezt nevezik kozmikus Abhishekának.

Bővebben...
 
Negativitás

A napokban tették fel nekem a kérdést: hogyan tud eluralkodni a negatívitás?

Sokáig tart, az igaz, semmi kétség afelől, azonban nincs fenntartó erő benne. Vissza tudják húzni az energiát, de nem tudják megtartani, mert nincs fenntartó erő benne. A tamasztikus nem tud eluralkodni a földön, nehéz azt megtartani.  A tamasztikusnak mindig szüksége van a szattvikusra és a radzsasztikusra is, a szattvikusnak is szüksége van a tamasztikusra is.

Bővebben...
 
Szávan, Shravan

A Szávan (szankszrit), vagy Shravan (hindu) hónap a júliusi holdtölte után kezdődik, és az augusztusi teleholdig tart. Ekkor a Nap az oroszlán jegyben tartózkodik. Erről a spirituális holdhónapról beszél Svamiji, arról, hogy ez az időszak miért fontos, mi a jelentése. Úgy kezdődik a történet, hogy a Gangát, a folyót le kellett engedni a Földre, hogy folyjon az emberiség javára.  Shívát kérték meg erre, aki ebbe – bár kissé vonakodva – de bele is egyezett. Indra, az Istenségek királya, aki az esőért és monszunért felelős elhatározta, hogy Ganga Shíva fejéből áramoljon ki, majd a Himaláján keresztül a párák síkságain menjen. A Ganga folyó fogja felszabadítani azokat, akik meg vannak átkozva, saját helytelen karmikus tetteik miatt.

Bővebben...
 
Figyelem, figyelmeztetés

Ezeket a kérdéseket időről időre fel kell tenni magunknak, ezért vannak a szatszangok. Nagyon fontosak, ezért mindig azt javaslom, ha nem naponta, akkor egyszer hetente, ha nem hetente, akkor havonta, ha nem havonta, akkor évente kétszer, vagy akár évente egyszer, attól függően ki hogyan tud részt venni rajta. Minél jobban tudunk részt venni ilyen együttes szatszangon, akkor mindenféle problémát el tudunk kerülni, így fájdalmat, szenvedést, minden fizikai fájdalmat.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in