Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Találkozás Maitreyával

Swami PurnaEgyszer, úgy húsz évvel ezelőtt ráébredtem, hogy életemnek spirituális célja van, és ezt a végső célt minden élőlénnyel meg kell osztanom, beleértve a Földet is.Bármennyire ígéretes is jövője, a Földanya jelenleg nagy bajban van. Nem csoda, hisz végül is a Káli Júga végén járunk. A hindu felfogás szerint az idő ciklikus, és egymást követő négy korban bontakozik ki: az Arany, Ezüst, Réz és Vas korban. Mindegyiket az értékek, és az erények folyamatos hanyatlása jelzi, ahogy az emberiség egyre távolodik az istenségtől.

Bővebben...
 
Mantrák

MantraTény, hogy az emberek többségének nagy nehézséget okoz hozzáfogni olyan dolgokhoz, amelyek nem a pillanatnyi élvezetüket szolgálják. A jóga követése időt, erőfeszítést és kitartást igényel. Még ha valaki őszintén elköteleződik az út követése mellett, a törekvései gyengék és könnyen eltéríthetők lehetnek. A korai védikus időkben (Kr.e. 1500-1000) felfedezték, hogy a hang olyan vibrációkat tud létrehozni, amelyek hatnak a testre és az érzelmekre. Legtöbben tapasztalták már, hogyan tud egy zenei részlet hatni ránk érzelmileg, egy autóduda hangja felébreszt és idegesít, a zakatoló vonat mechanikus, monoton hangja álomba merít. Ugyanezen az alapon bizonyos hangvibrációk, szent szótagok ritmikus ismétlése mély, spirituális szinten hat ránk. A szent hangok vibrációját mantráknak nevezzük.

Bővebben...
 
Quo Vadis, Discipulus?

Az útMerre tartasz, tanítvány?

Egy ember felszáll a buszra. Jön a kalauz és megkérdezi tőle: „Hová utazik?” Az ember így válaszol: „Fogalmam sincs. Éppen ez a problémám. Csak megláttam a buszt és felszálltam.”

Ilyen a te életed is? Vagy te tudod, hogy mit akarsz az életben? Kell, hogy tudd, mit akarsz! Amint rájössz erre, az életed nagyon könnyűvé válik. Ha nem tudod, mit szeretnél, ha nincs életcélod, az baj. Ha fogalmad sincs arról, hogy merre mész, arról sem lehet fogalmad, hogy hová fogsz megérkezni – ez olyan, mintha sötétben tapogatóznál.

Bővebben...
 
A prána, a légzés

A következő előadás 1980. március 29-én hangzott el Vágotpusztán.

PranajamaA prána az életerő, az energia. Ez az energia az alapja az életnek. Nagyon fontos, hogy a prána akadály nélküli áramoljon bennünk. Testünkben egy főprána és négy mellékprána van, amelyek a főpránát segítik. Az öt prána energiakombinációjával tartjuk fenn a testünket. Így lélegzünk be és ki, így emésztünk, így engedjük ki a mérget a testünkből. A pránának nincs formája. A prána erő, energia, ami fenntartja a testet.
Ne felejtsük el, hogy amit hallunk, érzékelünk, amit megeszünk, amit látunk az részese lesz a testünknek. Minden, ami velünk történik, része lesz a testünknek, része lesz az egyéniségünknek.

Bővebben...
 
Előadás 1980. március 28-án

A követekező előadás 1980. március 28-án hangzott el Vágotpusztán.

Hófödte hegycsúcsA tolmács bevezetője: Azt hiszem, kevesen tudjátok, hogy az elmúlt két hónap meglehetősen izgalmas volt számomra, mivel nem tudtam érintkezésbe lépni Swamijival és ezért nem tudtam, hogy erre vagy a következő hétvégére beszéltük meg a látogatást. Mindemellett azt sem tudtam, hogy mikor, hogyan értesítselek benneteket. Próbáltam ezt nem mutatni senkinek, hiszen Swamiji – miután San Franciscóból megérkezett Angliába – a többieknek azt mondta, hogy csak nyugodtan készítsük elő a programot, mert ha nincs repülőgép, akkor is itt lesz. Ha magának kell repülnie, akkor is. Swamiji ez alatt azt érti, hogy akkor levitálással érkezik ide.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in