Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Telecast, 2016 októbere - 3. rész

Ez a történet emlékezteti Svamijit egy Tulsidas által írt versre: az isteni szerepet kiosztották az összes kereső számára. Az üzenet az, hogy amikor az ember a szellemi útra lép, a szellemi növekedés és tanulás útjára, akkor senki nem állhat az útjába, ez az isteni szabály. Ez az életben a mi legfontosabb feladatunk. Olyan sokszor hallja Svamiji, hogy a pároknak nem egyezik az útjuk egymással, a férfi a nőre a nő a férfira mondja, hogy nem egyezik az útjuk, nem értenek egyet, a családnak, a barátoknak sem tetszik az út és ellenzik. Ez nagyon általános. Svamiji gyakran hallja tőlünk, hogy annyira akarnánk követni az utat, de a családunk, a barátaink, a közösség, amiben élünk, annak nem tetszik. Ez a mi félelmünk, ezt a kérdést nekünk kell megvizsgálni. Nagyon világosan megvan a szabály. Hogy mit tehetünk ebben a helyzetben?

Bővebben...
 
Telecast, 2016 októbere - 2. rész

Krishna idejében Narkasur démon volt az, aki eltakarta a napot, a holdat, és akkor sötétség lett. El tudjuk képzelni, mi lehetett a nap és a hold nélkül? Krishna mindenféle démonnal találkozott. Például amikor egyhónapos kisbaba volt, akkor Putana, egy női alakú démon meg akarta ölni őt. A mellében méreg volt és Krishnát hagyta, hogy tejet, azaz mérget szívjon a melléből. Krishna az összes mérget kiszívta a démonból és ezáltal felszabadította őt. A démon azért jött, hogy megölje Krishnát, de végül felszabadult.

Bővebben...
 
Telecast, 2016 októbere - 1. rész

Ma van Divali, az Amavasya (újhold szanszkrit néven, azaz a holdciklus 14-15. napja). A Purnima (telihold szanszkrit néven) az élet teljességét szimbolizálja, az elme és az egész lényünk teljességét jelképezi. Az Amavasya a fölkelést, az elindulást, a sétálást jelképezi, azt, amikor kijövünk a sötétségből és a fény fele megyünk. Újhold másnapján a hold megint elkezd növekedni és 14 nap múlva elérkezik a telihold, egy újabb Purnima. A novemberi telihold ismét egy fontos esemény lesz majd.

Bővebben...
 
Telihold, szuperhold - 2. rész

Hogyan értsük meg az illúziót, amikor mi magunk is benne vagyunk? Ez egy másik kérdés persze. Amikor például mélyen alszunk, és valami rémálmunk van, akkor nem is tudjuk, hogy alszunk. Azt gondoljuk, hogy az egy valóság a számunkra. Abban az állapotban úgysem hisszük el senkinek, hogy nem valóságos, bár nem valóságos. Olyan sok minden, ami nem valóság és mégis azt gondoljuk róla, hogy valóság. És itt kezdődik a probléma.

Szudháma egy jó példa erre. Ahogy megy az élet összes kihívásán át, nagyon gyorsan tud tanulni, mert nagyon odaadó a mestere iránt. Ezt meg kell értenünk: hogy a csoda körülöttünk egyfolytában történik. A szívünknek, az elménknek nyitva kell lenniük, de legalább meg kell próbálnunk nyitva tartani őket. Persze fog jönni a sötétség, ahogy éjszaka is fog jönni, de minden éjszaka után ott jön a reggel is.

Bővebben...
 
Telihold, szuperhold - 1. rész

Egymás után szemtanúi lehettünk több szuperholdnak is, ami az idő múlását, egy-egy nagy szakaszát is jelenti. Bár az örökkévalóságban az időnek és a térnek nincs jelentősége. A végtelenben ezek nem számítanak, de az emberi tudatosságban, a tudatban, az emberi szinten, a kettősségben számít az idő és a tér. Ezért jó megérteni a kettősséget, a fizikai valóságot, ami ezen a földön van. A föld, a test, az elme kettősségét és anyagi valóságát jó megismerni és velük az utat a moksáig.
A telihold Anapurna idejét is jelenti. Anapurna az adás istennője. Benaresben és Kasiban, amikor az emberek zarándokútra mennek, akkor az első felajánlást Anapurnának teszik. Anapurna az adó, az élet adója, a lényeg adója. Ezek a fesztiválok Anapurna idejét jelentik, és Dattatreya, Visnu egyik inkarnációjának az idejével is egybeesnek. Ő egy teljesen más gondolkodási vonalat, iskolát képvisel. Dattatreya a kötelék nélküli lényt testesíti meg, akit a világegyetem semmilyen törvénye nem köt. A világegyetemen túli. Amit kell tenni és amit nem kell tenni, ezeken mind túl van Ő.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in