Mandalák / Mandalas

No images


Cikkek
Telihold, szuperhold - 1. rész

Egymás után szemtanúi lehettünk több szuperholdnak is, ami az idő múlását, egy-egy nagy szakaszát is jelenti. Bár az örökkévalóságban az időnek és a térnek nincs jelentősége. A végtelenben ezek nem számítanak, de az emberi tudatosságban, a tudatban, az emberi szinten, a kettősségben számít az idő és a tér. Ezért jó megérteni a kettősséget, a fizikai valóságot, ami ezen a földön van. A föld, a test, az elme kettősségét és anyagi valóságát jó megismerni és velük az utat a moksáig.
A telihold Anapurna idejét is jelenti. Anapurna az adás istennője. Benaresben és Kasiban, amikor az emberek zarándokútra mennek, akkor az első felajánlást Anapurnának teszik. Anapurna az adó, az élet adója, a lényeg adója. Ezek a fesztiválok Anapurna idejét jelentik, és Dattatreya, Visnu egyik inkarnációjának az idejével is egybeesnek. Ő egy teljesen más gondolkodási vonalat, iskolát képvisel. Dattatreya a kötelék nélküli lényt testesíti meg, akit a világegyetem semmilyen törvénye nem köt. A világegyetemen túli. Amit kell tenni és amit nem kell tenni, ezeken mind túl van Ő.

Bővebben...
 
Shíva hónapja

A Shravan, vagy Szávana hónapot Shívának alánják.  Ekkor eresztette el a Gangá vizét a Himáljára KaiIásza hegyből, az Óceán forróságának segítségével felhővé alakul a víz, elmegy a Himalájyába és a vízrégióból elengedi a Gangát. Ezt nevezik kozmikus Abhisékának. Ez a természet ereje, ez a Prakriti. A Hara Hara Ganga mantra nagyon fontos, mert Shíva nélkül a Ganga folyó sincsen. Meg kell fürdeni ilyenkor a Gangában és Shívára kell gondolni, ez a Gangának és Shívának a koncepciója.  Ilyenkor sok ember vizet visz a Gangából a Shíva templomokba és elvégzik az „abhishékán” szertartást. Már mindannyian végeztünk ilyent, amikor vizet öntünk valahová akkor a szertartással a Shíva elvet követjük.

Bővebben...
 
Bhagirat története

Bhagirathról beszéljünk ismét, aki nem csak a saját népét, hanem az egész emberiséget szerette volna felszabadítani. Tapaszját végzett, hogy a Shívának kedveskedjen azért, hogy Shíva kiengedje magából a Gangát.  Indra az Istenségek vezetője és főnöke által, a monszun havát Shívának ajánlották, amikor az Óceán vize megemelkedik és felhővé változik, ezt nevezik Shívának való felajánlásnak. Ha elmegy az ember a Shíva templomokba ott van a Shivalingam, ott látható ennek a jelképe. Az egész Shravan hónapot Shívának ajánlják, amikor a Ganga vizét eleresztette a Himalájából, a Kailash hegyből és az Óceán forróságának a segítségével felhővé alakult a víz, elmegy a Himalájába, és a vízrégióból elengedi a Gangát. Ezt nevezik kozmikus Abhishekának.

Bővebben...
 
Negativitás

A napokban tették fel nekem a kérdést: hogyan tud eluralkodni a negatívitás?

Sokáig tart, az igaz, semmi kétség afelől, azonban nincs fenntartó erő benne. Vissza tudják húzni az energiát, de nem tudják megtartani, mert nincs fenntartó erő benne. A tamasztikus nem tud eluralkodni a földön, nehéz azt megtartani.  A tamasztikusnak mindig szüksége van a szattvikusra és a radzsasztikusra is, a szattvikusnak is szüksége van a tamasztikusra is.

Bővebben...
 
Szávan, Shravan

A Szávan (szankszrit), vagy Shravan (hindu) hónap a júliusi holdtölte után kezdődik, és az augusztusi teleholdig tart. Ekkor a Nap az oroszlán jegyben tartózkodik. Erről a spirituális holdhónapról beszél Svamiji, arról, hogy ez az időszak miért fontos, mi a jelentése. Úgy kezdődik a történet, hogy a Gangát, a folyót le kellett engedni a Földre, hogy folyjon az emberiség javára.  Shívát kérték meg erre, aki ebbe – bár kissé vonakodva – de bele is egyezett. Indra, az Istenségek királya, aki az esőért és monszunért felelős elhatározta, hogy Ganga Shíva fejéből áramoljon ki, majd a Himaláján keresztül a párák síkságain menjen. A Ganga folyó fogja felszabadítani azokat, akik meg vannak átkozva, saját helytelen karmikus tetteik miatt.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in