Mandalák / Mandalas

No images


Vágotpuszta

Vágotpuszta - haranglábA Purnatirth Jógaközpont Alapítvány központja Vágotpusztán található. Vágotpuszta néhány házból álló apró település a Mecsekben, népszerű turistacélpont, illetve turistaútvonalak találkozóhelye. A hegység legmagasabban fekvő települése, 403 méteres magasságban. Közigazgatásilag Mánfához tartozik. A környező települések: Orfű, Bános, Kőlyuk, Magyarszék, Mánfa. A településről Komló, a Zengő és a Hármashegy is látható.

1790 körül az itt áthaladó út mentén uradalmi csárdát hoztak létre, amely körül később több család is letelepedett, magyarok és németek vegyesen. A kis falu a XX. században elnéptelenedett, az eredeti lakók elköltöztek. A mai háztulajdonosok leginkább hétvégi pihenőházként használják a régi parasztházakat.

Mivel a terület igen elszigetelten fekszik az erdő ölelésében, rendkívül nyugodt és csendes hely. Nem véletlenül alakított itt központot több jógacsoport is. A békés, csendes környezet kiválóan alkalmas lelki gyakorlatra, meditációra, elmélyülésre.

A Purnatirth Jógaközpont Alapítványnak négy házból álló ashramja található ezen a helyen. Az ashram jelentése spirituális központ, jógaközpont, az „a” jelentése szívélyes invitálás, a „shram” jelentése a hely, ahol a spirituális fejlődés érdekében lehet cselekedni. Az ashramnak 1984-ben Swami Purna adta a Purnatirth nevet (az Alapítványt később jött létre, neve az ashram nevét örökölte). A „purna” jelentése tejes, és ez egyben Swamiji egyik neve is; a „tirth” jelentése olyan hely, ahol elérhető a legmagasabb tudatállapot.

 

 

Ashramok / Ashrams

Bejelentkezés / Log in